03 май 2018

Йемен

След като вече обърнахме внимание на Сомалия и Сомалиленд, редно е да погледнем към още една провалена държава - Йемен от другата страна на Ааденския залив. По време на почти цялата си история през 20-и век страната под някаква форма е била в гражданска война, а кратките прекъсвания не са белязани от кой знае колко просперитет.

Цветовете на настоящия флаг идват от времената, когато (част от) страната е включена в Обединените арабски държави, а е официално приет през 1990 г., когато се обединяват Южен и Северен Йемен.


Следват флаговете на Йеменската арабска република (Севера) и Народна демократична република Йемен (Юга). Червената звезда на светло син фон е символ на Йеменската социалистическа партия.


Двете държави са предшествани съответно от Мутавакилийско кралство Йемен (със сабята) и Южноарабската федерация, която се пръква от обединението на 15 емирства, преди част британския протекторат Аден. Федерацията има най-свежия флаг от всички, а на отделните й съставни са още по-интересни, но ще ги оставя за друг път.

Няма коментари:

Публикуване на коментар