27 септември 2018

Лестършър

Лестършър е графство баш в средата на Англия. Името му очевидно идва от град Лестър, който обаче се управлява отделно административно (това е важно, чети нататък). Безспорен символ на графството е лисицата, макар и заради грешната причина - районът е център и родно място на вече забранения лов на лисици. Въпреки това, лисицата не присъства във флага на Лестършър, който всъщност е официален флаг само на Съвета на графстовото.


В действителност флагът изобразява символи, свързани с 4 от най-изтъкнатите благороднически фамилии от региона през Средните векове. Емблемата с цвете, на хералдически език - синкфойл, демек "5 листенца", вдъхновено вероятно от цвета на огнивчето, идва от рода Дьо Бомонт. Хермелинът пък напомня за нормански произход на управниците. Лъвът, както и назъбеният мотив са символ на Дьо Монфорт. Щраусовто перо е за Джон Гонт, който в един момент дори е претендент за крал на Кастилия (от времената преди Испания да стане Испания), а разкикерченото нещо долу вдясно всъщност е ръкав на средновековна одежда, явно на някой от рода Хейстингс.

Проблемът на флага, е че символизира само Съвета, който не управлява самия град Лестър, докато цялото графство си няма официално знаме. Затова и една сравнително нова инициатива, която вкарва лисицата в играта, но запазва синкфойла и зигзагообразния елемент, който тук подозрително напомя за планини, каквито в Лестършър няма.

Няма коментари:

Публикуване на коментар