29 юни 2016

Сен Пиер и Микелон


Изглежда като знаме на тропически рай, но Сен Пиер и Микелон е хладно и не особено приветливо място. Островите са единствената отвъдморска територия на Франция в Северна Америка и се намират на няколко километра от полустров Бърин на канадския остров Нюфаундленд, ееей точно тук. Изглежда далече, но е съвсем малко по-далече от Франция от Исландия например, а Исландия е в Европа.

Жуау Фагундиш е първият европеец, който минава оттук през 1520 г. и дава на архипелага името Острови на единадесетте хиляди девици, досущ като Вирджинските. Добре, че след няколко годинки Франция взима нещата в свои ръце и сега имаме Сен Пиер (Свети Петър се води покровител на рибарите в някои части на света) и Микелон (баска форма на името Михаил), защото признай, световните океани са обширни и дълбоки, но крайно недостатъчни за цели двадесет и две хиляди девици.

Населението на островите е около 7000 души, официалната валута е евро, във френския парламент са представени с по 1 депутат и сенатор, а във френския национален отбор по футбол - от никого. Поне засега.

Флагът е неофициален и е създаден през 1982 г. на основата на герба, който е официален, но доста дилетантски. Върху най-голямото поле в златисто е изобразен кораб - караката Голям хермелин, на която е плавал Жак Картие при първата си експедиция в Северна Америка. Жак е бретанец, което обяснява черно-белия флаг в средата отляво - фигурките са всъщност хералдическа стилизация на... уейт фор ит - хермелинова кожа. Флагът в горния ляв ъгъл е икуриня и може да бъде видян най-често на мачовете на Атлетик Билбао, защото е символ на баския народ, а този в долния ляв ъгъл - на Нормандия. Баски и нормандски рибари са били едни от първите заселници на островите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар