13 август 2018

Катипунан

Катипунан е тайна революционна организация, основана през 1892 г. и чиято цел е независимостта на Филипините от Испания. Катипунан значи просто "сдружение", а цялото име е Катаас-таасан, Кагаланг-галанганг Катипунан нг мга Анак нг Баян, което би следвало да се преведе "Върховно и най-почтено сдружение на децата на нацията", откъдето идва и съкращението KKK изобразено върху първия флаг на организацията.


Флагът съществува и във вариант, в който буквите са разположени под формата на триъгълник, отразявайки вероятно триъгълната структура на вербуване на членове.


С приключване на конспиративната фаза от дейността на Катипунан и избухването на Филипинската революция, започват да се множат и бойните й знамена. Отодолу са използваните от Мариано Алварес и Емилио Агиналдо, в които буквата е взета от традиционната азбука на тагалог, а във второто за пръв път се появяват 8-те лъча на слънцето, символизиращи 8-те въстанали провинции, които в крайна сметка ще се озоват в държавния флаг на Филипините.



Пио дел Пилар пък поставя слънцето зад планина и по подобие на Куба въвежда триъгълното поле, което по-късно също се приема в държавния флаг.

Няма коментари:

Публикуване на коментар