25 октомври 2017

Боливия

Боливия е странна държава, включително и с това, че има два национални флага. Независимостта й е обявнеа през 1825 г. от венецуелския революционер Антонио Хосе де Сукре, преди това президент на Перу, който решава да я кръсти на мехор либертадора Симон Боливар.


Държавният флаг датира от 1851 г. и е решен в нетрадиционната за района комбинация от червено, жълто и зелено. Върху средната лента е поставен държавния герб, който, от своя страна, изобразява планина с изгряващо слънце и сребърна мина, кондор, алпака, палма, житен сноп, фригийска шапка (символ на революцията - поради същата причина присъства върху гербовете на Колумбия и Хаити и е носена от Свободата в онази картина на Дьолакроа с циците) и по 3 боливийски флага от двете страни, които, слава Богу, не съдържат герба, защото щеше да си...


Така, преди да ми дойдат тия ми ти освободители, че и преди да дойдат тия ми ти колонизатори, западната част на Южна Америка съставя Империята на инките - сложна държава с богата култура, част от които са и випала - квадратни флагове, състоящи се 49 полета, оформящи диагонални "ивици" в цветовете на дъгата. Съществуват различни варианти на випала, като във времената на империята цветът на средната ивица означава един от четирите й региона. През 2008 г. президентът Ево Моралес дава на випалата на Кула сую статус на втори национален флаг, което, разбира се, се харесва от наследниците на индианските племена, но явно не допада чак толкова на по-бялото население на страната.

Няма коментари:

Публикуване на коментар