03 август 2017

Хундертвасер кору

Преди малко повече от година новозеландците осраха, без извинение, иначе чудесната инициатива за избор на нов национален флаг, който да замести скучния, колониален, объркван с австралийския, по нищо новозеландски син флаг с Юниън Джак и Южния кръст. Вместо да заложат на някой от уникалните си символи, шортлистът беше запълнен с конформистки и безидейни предложения, от които беше избрано най-конформисткото и безидейно, което загуби и от старото знаме на окончателния референдум. Глупаво и безсмислено, пълен провал. Един от дизайните обаче отпадна по независещи от организаторите причини.


През 1983 г., австрийският художник и архитект Фриденсрайх Хундертвасер, известен с причудливите си сгради и прогресивни идеи, създава флаг и го предлага на новозеландското правителство като алтернативен национален. Няколко години преди това Хундертвасер е придобил земя в Бей ъф Айлъндс на Северния остров, където прекарва повечето време в последните си години и където е погребан след смъртта си през 2000 г. В основата на флага е кору - спираловиден елемент, използван често в маорското изкуство, които произлиза от разгръщащото се листенце на сребърната папрат, национално растение на страната, и символизира новия живот, силата, безкрайния цикъл на природата. Другата, бяла спирала пък означава Аотеароа - маорското название на страната, което се превежда приблизително като "земята на дългия бял облак". Черното пък се възприема като национален цвят, както от маорите, така и от всички новозеландци - националният отбор по ръгби, може би най-обединяващата и разпознаваема институция в страната, играе изцяло в черно и е известен като All Blacks (дори да не гледаш ръгби, все си попадал на някоя хака в тяхно изпълнение). Впрочем, предложението на Хундертвасер е придружено с цял манифест, можеш да си прочетеш всичко там.

През 2015 г. Томас Котъл предлага съвременна, опростена версия на хундертвасеровото кору, но Фондация Хундертвасер предявява претенции за авторските права и предложението е оттеглено. Вероятно юридически издържано и логично, но в немалка степен благодарение на това днес Нова Зеландия няма кору флаг, дано си доволна, фондацийо.

Няма коментари:

Публикуване на коментар