20 април 2017

ПКК

Работническа партия на Кюрдистан (на кюрдски Partiya Karkerên Kurdistanê‎) е левичарска военизирана организация, бореща се за независимост на кюрдите в турската част на територията, населявана от народа. След задържането на основателя и лидера й Абдула Йоджалан (скролни до края на постинга) през 1999 г. ПКК остана известно време извън световното внимание, но засилващата се консолидацията на власт в ръцете на турския президент Реджеп Ердоган и събитията в съседните населени също с кюрди държави отново насочиха фокуса към дейността организацията.

Ще започна с флага на независим (т. е. несъществуващ) Кюрдистан, забранен в Турция, Сирия и Турция, който обаче ПКК не ползва, защото си има прекалено много други, разбира се, повлияни от него или поне символиката зад него. В центъра му е слънце с 21 лъча, идващо от язданизма - система от предислямски вярвания на кюрдите.


Следват няколко знамена на структури на ПКК, комбиниращи традиционните цветове, слънцето и комунистическа звезда - отгоре надолу: официалният флаг на ПКК, триъгълните флагове на Въоръжените сили и Свободните женски отряди, флагът на Съюза на кюрдистанските общности, старият флаг на Кюрдистанския конгрес за свобода и демокрация от по-мирния период на ПКК. Общо взето, кюрдите явно обичат знамената и не се притесняват да използват всички по много и едновременно.







Последното изображение също е флаг, който се използва наравно с останалите, колкото и абсурдно да ти се струва. Лично аз не мога да се сетя за друг случай на знаме с фототипен портрет на реален човек, но очевидно това е бъдещето.

Няма коментари:

Публикуване на коментар