06 декември 2016

Австрия


Онзи ден Австрия се размина (при все за малко) с това да стане поредната страна, поддала се на вълната от крайно десен популизъм, избирайки отново независимия Александер Фан дер Белен, вместо нациста Норберт Хофер, за президент. Три пъти ура и кана глювайн за австрийците!

Но сега към флага. През по-голяма част от историята си Австрия е била под контрола на Хабсбургите, които обаче изпадат в немилост след колапса на империята си след Първата Световна война и създаването на Република Австрия през 1918 г. Техните цветове са жълто и черно и на тях ще обърнем внимание отново, когато дойде ред на Германия. За червеното и бялото трябва да се върнем още по-назад в миналото, до Бабенбергите, които управляват като маркграфове Австрия между 10-и и 13-и век. Бабенбергите, от своя страна, вероятно заимстват хералдическите си цветове от Отакарите, които са маркграфове на Щирия преди това.

По-интересна обаче е легендата за херцог Леополд Бабенберг. Лео се впуска в модерните навремето Кръстоносни походи, по-конкретно Третия (1189-1192) и е пълководецът, който в крайна сметка превзема Акра през юли 1191 г. след близо 2-годишна обсада. След битката Леополд бил покрит от главата до петите в кръв, а когато свалил колана си, отдолу се показала една-единствена бяла ивица от дрехата му. Император Хайнрих VI, наследил короната на Свещената Римска империя, докато си кюта на спокойствие в Европа, след като предишния император Фридрих I Барбароса се удавя в река Салеф по време на същия този Трети кръстоносен поход, позволява на Леополд да използва червено-бяло-червената комбинация за свой герб и банер. Спътниците на Фридрих впрочем поставят тялото му в оцет, с цел да го запазят, но не им се получава добре и по-късно частите на тялото на покойния император са разпръснати в църкви в Тир (днешен Ливан), Тарс и древна Антиохия, сега Антакия (днешна Турция). Над Антакия, намираща се в спорната Хатайска провинция до сирийската граница, преди време турците свалиха онзи руски боен самолет, заради който за кратко се скараха Путин и Ердоган. Банерът пък, който Леополд издига над превзетата Акра, е хвърлен на земята от пристигналия след битката английски крал Ричард I Лъвското сърце, който отказва на швабчето да управлява Светите земи наравно с него и французина Филип II. Леополд логично се обижда и се прибира в Европа. Това не е краят на историята - по пътя си обратно около Коледа следващата година Ричард се опитва да мине инкогнито през Виена, но е разпознат и херцогът с кеф го хвърля в тъмницата на замъка Дюрнщайн. Пуска го едва няколко месеца по-късно, след като папа Целестин III заплашва патрона му Хайнрих с отлъчване от църквата, и то след плащането на солиден откуп. Ей затва са им толкова хубави коледните базари във Виена.

Съществува и вариант, при който гербът на Австрия е изобразен в средата. Самият герб е интересен с това, че орелът на него държи сърп и чук в двата си крака. Флагът обаче е служебен, а не държавен и може да се вее само над федерални институции.

Няма коментари:

Публикуване на коментар