16 септември 2016

Катар и Бахрейн

Катар и Бахрейн са държави в района на Персийския залив - Катар заема малък полуостров на западния бряг, Бахрейн е още по-малкият остров на 20-ина километра северозападно от Катар. И двете обявяват независимост (от Великобритания) в рамките на 2 седмици през 1971 г., а флаговете им си приличат дотолкова, че е напълно възможно досега да не си осъзнавал, че става дума за две различни страни.

Миналото им е малко по-противоречиво, но ще се спра на два факта. Още от второто хилядолетие пр. Хр. в региона от черупките на морски охлюви се произвежда пурпурно багрило. През 17-и век брега между Бахрейн и Хасаб (на полуостров Мусандам - ръбчето най-близо до отсрещния персийски бряг, днес омански ексклав, обграден от Обединените арабски емирства) става известен на европейските мореплаватели като Пиратския бряг, заради, досещаш се, очевидно популярното препитание на местните арабски племена. В началото на 19-и век на британците им писва и след къде дипломатическа, къде военна интервенция през 1820 г. деветте емирства в региона се превръщат в Договорните държави (няколко години по-късно на британците им се налага дори да разтървават Бахрейн и Катар в избухналата между тях война). Вследствие на договореностите емирствата добавят бяла ивица към традиционните червени флагове, които се веят и от пиратите, за да обозначат участието си в мирния съюз. През 1971 г., когато Великобритания прекратява протектората си, 7 от тях се обединяват в ОАЕ, а Бахрейн и Катар избират да продължат самостоятелно.


А сега към знамената - бахрейнското е с по-традиционна пропорция и червен цвят, катарското пък е пурпурно и единственото в света, което е повече от два пъти по-дълго, отколкото високо. Назъбеният мотив и при двете е добавен през 30-те години на 20-и век. При Катар зъбчетата са 9 и символизират включването му като девето емирство в гореспоменатите Договорни държави. При Бахрейн са 5 и символизират петте стълба на сунитския ислям: шахада (символ на вярата), салят (молитва), хадж (поклонение), саум (пост) и зекят (данък милостиня).

Няма коментари:

Публикуване на коментар