24 юни 2016

Обединеното кралство

Държавният флаг на Обединеното кралство на Великобритания и Северна Ирландия е известен като Юниън Джак и е механично обединение на флагове с кръстовете на Свети Георги Победоносец, Свети Патрик и Свети Андрей Първозвани. Флагът е създаден през 1606 г. като морски флаг на Англия и Шотландия от крал Джеймс VI и I (един човек, втората цифричка е по шотландското броене). От там са и двете версии за името Джак - от умалителната форма на Джеймс или от думата за корабен флаг. През 1707 г. персоналната уния се превръща в обединение и флагът става официално държавен.

През 1801 г. към червеният кръст на бял фон, символизиращ Англия, и белият диагонален кръст (по формата на кръста, на който е разпънат Свети Андрей) на син фон, символизиращ Шотландия е добавен червен диагонален кръст, символизиращ Северна Ирландия. Червените диагонални ивици са с дебелина 2/5 от белите и са леко изместени обратно на часовниковата стрелка.

Колкото и да е странно, въпреки дърварския подход се е получил запомнящ се, силен символ, популярен мотив за тениски, значки и долни гащи.

След референдума за излизане на Обединеното кралство от ЕС вчера водещите политически сили в Шотландия изявиха готовност за оставане в съюза и независимост от Великобритания, а в Северна Ирландия - за обединение с Република Ирландия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар