10 май 2016

Еврейска автономна област

Дори в ултра консервативна хомофобска Русия има едно място, където можеш да развееш флаг с цветовете на дъгата безнаказано. И това място се нарича Еврейска автономна област. И ако това не ти е достатъчно куриозно - въпросната област се намира по-близо до Пекин и Токио, отколкото Москва или Йерусалим. Заинтригува ли се?


В края на 20-те години на Сталин му хрумва, че може да засели "трудещите се" евреи в Далекоизточния край и след няколко години Еврейската автономна област е факт. Идеята не е чак толкова лоша - евреите в Съветска Русия (най-вече Украйна и Беларус) не са особено обичани и са обект на постоянни погроми. Въпреки пропагандата, която докарва дори хора от други страни, еврейските училища и развитието на еврейската култура, трудностите са повече, разочарованието от условията (виж пак, моля те, за кое място говорим) надделява и проектът съвсем залинява след сталинските чистки в края на 30-те и 40-те. В момента едва 0.2% от 170-хилядното население са евреи. Статутът на областта, единствената "автономна" в Руската федерация, също е мъгляв.

Столицата се казва Биробиджан (кръстена на реките Бира и Биджан, притоци на Амур) и през нея минава Транссибирска магистрала, която всъщност е железопътна линия, свързваща Москва с Далечния изток - Тихоокеанското крайбрежие, Китай, Северна Корея.

Флагът е приет през 1996 г., като наистина изобразява дъга. Броят на цветовете - седем - съответства на броя на свещите на менората и на Ноевите закони. Гербът е не по-малко интересен, защото изобразява сибирски тигър, очевидно най-внушителният представител на фауната в областта.

Въобще, сред флаговете на съставните на Руската федерация има немалко странни и любопитни екземпляри, ще има с какво да те занимавам нататък.

Няма коментари:

Публикуване на коментар