01 юни 2016

Канада

Още една бивша колония, ще извиняваш. Но то коя държава по света не е бивша британска колония? Но пък и необичайно успешен конкурс за национална идентичност (за разлика от новозеландците, на които още съм сърдит за начина, по който се издъниха с избора на нов флаг, затова - като ми мине).

За канадския флаг съм писал и преди, но е редно да му обърна внимание отново и (малко, да не ти досадя) повече. Канадската конфедерация е създадена през 1867 г. и представлява консолидация на британските колонии в Северна Америка. През следващите години използва добре познатата ти вече червена инсигния с Юниън Джак и канадския герб, който съчетава няколко други герба - трите златни лъва за Англия, изправен червен лъв за Шотландия, арфа за Ирландия, фльор де лис - не за Франция, а отново за Шотландия и три кленови листа.


От 1834 г. кленовият лист е символ на дружеството Сен Жан Батист (Св. Йоан Кръстител), чиято мисия е да съхранява френската идентичност на Квебек. При посещението на принца на Уелс, бъдещия крал Едуард VII, в Торонто през 1860 г. родените в Англия посрещачи се закичват с роза, родените в Шотландия - с магарешки бодил (сигурно е боцкало, ама тва шотландците са корави хора), а родените в Онтарио избират между кленово листо и другия очертаващ се символ на Канада - бобър и в крайна сметка взимат по-безболезненото решение. През 1868 г. трите кленови листа се появяват върху гербовете на Онтарио (в златисто) и Квебек (в зелено). Листа отличават и униформите на канадските войници, участвали в Първата Световна война. Нищо чудно, че когато през 60-те години лидерът на опозиционната Либерална партия Лестър Пиърсън подема кампания за по-канадски флаг, три червени кленови листа са в центъра на дизайна, предложен от него - върху бяло поле, оградено отляво и отдясно със сини ивици, символизиращи Тихия и Атлантическия океан. През 1964 г. се стига до назначаването на парламентарна комисия, съставена от 15 депутата, и обявяването на национален конкурс, в който са получени 3541 предложения - 2136 съдържат листа, 408 - Юниън Джакове (предпочитани от консерваторите), 389 - бобри и 359 - лилии. В последния момент либералния депутат Джон Матисън входира (така ли се казва?) предложението на историка Джордж Стенли, вдъхновено от знамето на Кралския военен колеж в Кингстън и подкрепено с приятно аргументиран меморандум. Накратко - върху флага не трябва да се използва прекалено сложния герб, а опростен символ, обединяващ всички канадци, флагът трябва да е уникален, червеното и бялото са характерни и за Англия, и за Франция, което е достатъчно, клонка с три листа не съществува в природата, затова дайте само едно. И бам, един от най-познаваемите и красиви национални флагове е роден.

Малко техническа информация - бялото поле е квадрат, всяко от двете червени полета е широко точно наполовина на бялото, червеното е 0/100/100/0 по CMYK и 255/0/0 по RGB, листото има 11 връхчета, но броят им не символизира нищо.

Няма коментари:

Публикуване на коментар