21 юни 2016

Маршалови острови

Маршаловите острови е държава в Океания, състояща се от 29 атола и 5 острова, разположени в Тихия океан. На знамето й може да си попадал случайно до името на някой участник в Олимпийските игри, а ако се интересуваш от търговско плаване, и не толкова случайно - островите са една от администрациите, заемащи флага си на най-много чуждестранни кораби - над 1450, което им отрежда трето място в света след Панама и Либерия.

През 1979 г. Маршаловите острови получават широка автономия от САЩ, а няколко години по-късно - и независимост. САЩ са виновни за най-известния атол от архипелага - Бикини, където през 40-те и 50-те извършват десетки ядрени опити (и все още е необитаем).

Дизайнер на флага е съпругата на тогавашния президент Амата Кабуа Емлейн. Диагоналната лента символизира Екватора, като оранжевата и бялата ивици са за двете обособени островни групи - съответно Ратак (означава изгрев) и Ралик (залез). Звездата в горния ляв ъгъл има 24 лъча, колкото са електоралните райони, а по-издадени са тези, означаващи Маджуро, Джалуит, Вотие и Ибай.

Няма коментари:

Публикуване на коментар