03 октомври 2016

Индия


Това отгоре е знамето на Република Индия - цветовете официално се наричат шафранено, бяло и индийско зелено, а в центъра е изобразена чакрата на Ашока - колело с 24 спици. 24 защото 12 от тях символизират 12-те степени на страданието, а другите 12 не правят нищо. Интересно е, че в процеса на избор на национален флаг, обвит в неяснота, прикрита зад традиционната индийска бъбривост, са обсъждани няколко други предложения, които се различават доста едно от друго.


Традиционният трикольор от бяло, зелено и червено с изображение на чекрък в средата е известен като флагът на Ганди, защото е одобрен и предложен в конгреса през 1921 г. от Махатма Ганди. Според него червеното означава индуизма, зеленото - исляма, бялото - останалите религии на субконтинента, чекръкът за него пък не е просто символ, а средство за икономически просперитет на индийците. Нещо като кол центровете в наши дни. Хубав флаг, ама не минава.


Най-ранните флагове, използвани от индийските националисти, са от 1906-07 година и мязат повече на декорацията на автобус или камион. Различни са, като обикновено представляват някаква комбинация от оранжево или червено, жълто, зелено или синьо с изображения на лотуси, звезди с различен брой лъчи, слънца и полумесци и надпис Ванде Матарам на деванагари - заглавието на поема от Банкимчандра Чатопадхай и национална песен (не химн) на Индия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар