26 октомври 2016

Нидерландия

Налага се без повод да мина през Кралство Нидерландия по простата причина, че е горд притежател на най-стария трикольор в употреба и един от флаговете, повлияли пряко или косвено на много други по света. На Франция вече се спряхме - там референцията към свободна Нидерландия е само загатната, Русия, в лицето на цар Петър I, който неприкрито се възхищава на холандците и флота им, пък директно заимства цветовете, които по-късно са приети за панславянски, в следствие на което се появяват върху знамената на повечето славянски държави в Европа. И това не е всичко.


Вилем Насау е роден в замъка Диленбург в днешна централна Германия, но когато братовчед му Рене Шалон умира бездетен, наследява и титлата принц Орански. Въпросният Оранж е всъщност в южна Франция, близо до Авиньон. Вилем оглавява нидерландските бунтовници в Осемдесетгодишната война срещу Испания, в чийто ход (а не край) през 1581 г. е създадена независимата Република на Седемте обединени провинции. По това време личният флаг на принца - трикольор от хоризонтално разположени оранжева, бяла и синя ивици, вече е символ на новата държава. Към средата на 17-и век оранжевото се оказва заменено с червено. Причината за това не е ясна, но има няколко версии - практични, защото червената боя е била по-евтина или защото след време оранжевото така или иначе потъмнявало до червено, или политически - тогава Оранската династия е в период на немилост. Както и да е, когато през 1796 г. е приет първият официален флаг на Нидерландия, той се състои от червена, бяла и синя ивици.

Флагът на принца не изчезва обаче: холандските национални отбори и спортисти традиционно носят оранжеви екипи (както и всички от Ниските земи при повод за национална гордост), флагът е в основата на този на ЮАР (с всичкия му Апартейд) и знамето на Ню Йорк, откъдето синьото и оранжевото са пренесени върху екипите на местните Ню Йорк Никс в НБА и Айлендърс в НХЛ.

От друга страна, флагът на съседен Люксембург прилича твърде много на холандския - различават се единствено пропорциите, а синьото е малко по-светло, което е причина на няколко пъти през последните години във Великото херцогство да тръгват инициативи за смяната му.

Няма коментари:

Публикуване на коментар