15 август 2016

Бразилия

Не че имам повод за да стигна до любимата Бразилия, но като има такива хубави Олимпийски игри в Рио в момента, защо това да не се случи сега.


Флагът на Федерална република Бразилия е приет 19 ноември 1889 г. по предложение на Раймундо Тешейра Мендес, който е автор на дизайна заедно с Мигел Лемос, Мануел Перейра Рейс и Десио Вилярес. Състои се от зелена основа, върху която има жълт ромб, върху който е разположен син кръг с извита лента и мотото "Ordem e Progresso" и 27 бели звезди. А сега по-подробно. Всъщност доста по-подробно.

Зеленият флаг с жълт ромб е наследен от флага на Бразилската империя. Точно така - през 1808 г. Жуау VI бяга от наполеоновите войски, нахлули в Португалия, в Бразилия и прави Рио де Жанейро столица на Обединеното кралство на Португалия, Бразилия и Алгарве, както е формалното име на Португалската империя с колониите й, простиращи се на 4 континента. Няколко години по-късно Жуау се завръща в Европа, оставяйки сина си Педру за регент на Кралство Бразилия. Педру не чака дълго и през 1822 г. обявява независимост и се коронясва като император Педру I. Педру по-късно се включва и в династичните борби за короната на Португалия, а дъщеря му има важна роля в историята на португалското знаме. Та, ще чуеш, че зеленото е символ на амазонската джунгла, а златното - на плодородната бразилска земя. Не. Зеленото е цветът на династията Браганса, от която е Педру, а жълтото - на Хабсбургите, от които произлиза жена му Мария Леополдина. В жълтото поле е разположен герба на империята, който включва армилярна сфера, подобно на португалското знаме, кръста на Ордена на Христос (който се явява наследник на тамплиерите), корона с диаманти, 19 звезди, съответстващи на провинциите на империята, която тогава включва и територията на днешен Уругвай, и клонки кафе и тютюн. Е, през 1889 г. маршал Деодору да Фонсека организира преврат и обявява Бразилия за република, уж демокрация, но реално олигархия на едрите земевладелци.

Мотото, което ще рече ред и прогрес, е вдъхновено от френския философ и основоположник на позитивизма (което не е същото като оптимизма, знам, че знаеш, ама да си кажа) Огюст Конт и неговото "L'amour pour principe et l'ordre pour base; le progrès pour but", демек Любовта като принцип, редът като основа, прогресът като цел. Бразилците са пропуснали принципа, ама не е като да няма любов и самба.

Броят на звездите е 27 и отговаря на броя на щатите. В първоначалния вариант звездите са били 21, като през 1960 г. стават 22, през 1968 г. - 23, а настоящата версия е от 1992 г. Разположението им отразява звездното небе над Рио де Жанейро (22°54′30″S 43°11′47″W) в 8:30 сутринта на 15 ноември 1889 г., като точният час варира с няколко минути според различни анализатори. Надявам се, оценяваш това, че ти спестявам някои междинни и отхвърлени флагове и историята за химна на националния флаг, но ще отдадеш нужното внимание на факта, че на всеки федерален щат е зачислена точно определена звезда с точно определен размер: Мато Гросо, Амапа, Рондония, Рораима и Токантинс получават съответно Сириус, Мирза, Гама, Делта и Адар и образуват съзвездието Голямо куче; Сао Пауло, Рио де Жанейро, Баия, Минас Жераис и Еспирито Санто - Aкрукс, Мимоза, Гакрукс, Делта и Епсилон от Южния кръст; Амазонас е Процион от Малко куче (малко коте няма, сори, Божинка); Мато Гросо до Сул и Акри са Алфа и Гама в Хидра; Федералният окръг е Сигма в Октант, настоящата Южна полярна звезда; Пиауи, Мараняо, Сеара, Алагоас, Сержипи, Параиба, Рио Гранди до Норти и Пернамбуко образуват Скорпион с имена на звездите Антарес и до Мю по гръзката азбука; Рио Гранди до Сул, Санта Катарина и Парана са Алфа до Гама в Южния триъгълник; на Пара се пада единствената звезда над бялата лента - Спика в съзвездието Дева и символизира бразилските земи над Екватора (макар и Амазонас, Рораима и Амапа да имат части там).

Няма коментари:

Публикуване на коментар