08 август 2016

Япония

Япония с малко, но заслужено надви Катар и Бахрейн в допитване кой да е следващият флаг в блога. Не че другите няма да получат постинг някой ден, но си е друго да спечелиш.


Смята се, че ще още през 8. век император Монму използва флаг със слънчев символ. На японски знамето се нарича нисшоки (флаг със слънчев знак) и хиномару (слънчев диск), самото име на страната Нипон или Нихон означава, както много добре знаеш, "страна на изгряващото слънце", а императорът се счита за пряк потомък на шинтоистката богиня на слънцето Аматерасу. Настоящата версия на знамето е утвърдена през 1870 г. И сега вече става сложно.

В периода на Японската империя (1868 - 1945), когато чрез поредица от войни и окупации страната се разраства в тихоокеанския регион, хиномару е използван масирано в пропагандни материали, веел се е с повод и без повод (пък поводи да вееш на националния флаг се намират лесно) и става символ на японската агресия. Позорното поражение във Втората Световна война и окаяното положение на империята след нея имат съответния ефект върху всякакви прояви на национална гордост, в това число националното знаме и националния химн. И не става дума за някаква регулация, а за масовото чувство за срам - самите японци не одобряват показa и развяването на флага с червено слънце. Има лек пробив покрай Олимпийските игри в Токио през 1964 г., когато по-скоро от естетически съображения (мое да не ни кефи, ама поне да е хубавко и подредено) се доизкусуряват размера на диска и точния нюанс на червеното, и през 1989 г. при церемониите след смъртта на император Хирохито. Най-сериозна съпротива хиномару среща в публичните училища - спор около употребата му през 1999 г. завършва със самоубийството на директора на гимназията в Сера Ишикава Тошихиро (няма как да го обясня) и е един от поводите за приемането на Закон за националния флаг и националния химн, който най-накрая институционализира двата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар