04 май 2016

Бордурия и Силдавия

Бордурия и Силдавия са фикционални държави, измислени от великия белгийски автор на комикси Ерже, в които частично с развива действието в историите от поредицата за Тинтин Скиптърът на Отокар, Аферата Калкулус, Към Луната, Тинтин и пикарос и анимацията Тинтин и езерото на акулите.

Точното разположение на Бордурия и Силдавия не е ясно, но със сигурност са в Източна Европа - според една от версиите Бордурия обхваща южна България и западна Сърбия, а Силдавия - Македoния, Албания и Черна гора; според друга, застъпена в скорошния филм на Стивън Спилбърг, Бордурия е голяма част от Румъния и източна Унгария, а Силдавия - остатъка от Унгария и Словакия.


Силдавия е монархия, управлявана от крал Мускар XII. Столицата Клов се намира на мястото, където река Молтус се влива в река Владир. Силдавският език напомня славянски и използва паралелно кирилица и латиница, а мотото на кралството е "Eih bennek, eih blavek!", демек "Който пипа, се обожда". В миналото е била завладявана (и освобождавана) от турците и Бордурия, която продължава да има мераци към съседите си. Силдавците хапват палачинки, наденички, пият минерална вода, националният танц се казва блущика, а националното езеро е Полисхоф, в превод езерото на акулите. Знамето е жълто с хералдически пеликан.


Бордурия е другата страна на монетата - фашистка тоталитарна диктатура, управлявана от наподобяващия Сталин маршал Курви-Таш и под сковаващия контрол на тайната полиция ZEP. Езикът е от германската езикова група, а столица е Шоход. Мустакът върху следвоенния флаг на Бордурия е вдъхновен от лицевото окосмяване или на великия лидер или пък на друг преди него или пък на който и да е от населението. Отдолу е знамето отпреди войната.

Няма коментари:

Публикуване на коментар