30 декември 2016

Земята

Като за край на годината ще вдигна мащаба. Да, Земята от заглавието е нашата планета Земя. Цялата. Което вероятно ти звучи абсурдно, защото си разумен човек и като такъв знаеш, че Земята няма нужда от флаг и подобни глупости. Но ето на, Земята е твърде обширна и по нея ходят твърде много неразумни хора, които не го знаят. Ето няколко от тях:


Това е флагът, създаден от Джон Макконъл по случай първия Ден на Земята през 1959 г. и съответно има силна асоциация с природозащитническите идеи и инициативи, но вексилологически е пълен провал. В актуалната версия е използвана известната като "Синьото топче" снимка на планетата от борда на Аполо 17.


Това е Флагът на Земята, създаден през 70-те от илинойския фемер (да!) Джеймс Кейдъл и популярен в астрофизичните среди. Тук имаме стилизирани изображения не само на нашата планета, но и на Слънцето и Луната и като цяло стои по-добре. Макар че точно това разположение би било леко пагубно.


Международният флаг на планетата Земя (очевидно започват да ни свършват имената) е дипломен проект на Оскар Пернефелд. От презентацията можем да направим извода, че целта е да си използва при космически мисии. Иначе за пръв път се отклоняваме от клишето с изображение на планетата в полза на окръжности, преплетени така, че да образуват цвете. Синьото уви пак е вода.


Последният флаг в този постинг идва директно от Редит и представлява схема на "колонизираните" планети. Миии... по-добре не.

В случай, че горните недоразумения не ти стигат тук и тук има още, представи си.



Няма коментари:

Публикуване на коментар