08 ноември 2016

САЩ

Денят, в който Съединените американски щати избират 45-ия си президент, е и денят за представяне на флага им - защото просто не ми се чакат националния празник 4 юли или 14 юни, който се чества като Ден на флага, а става дума за един от най-разпознаваемите дизайни в света (заедно с Юниън Джак) и не може да продължаваме без да му обърна внимание. Състои се от 7 червени и 6 бели хоризонтални ивици и син кантон в горния ляв ъгъл с 50 бели звезди. 13-те ивици символизират 13-те колонии обявили независимост, звездите пък, както без съмнение знаеш, отговарят на броя на щатите. Известен е и като Звезди и ивици, Стара слава и Обсипаният със звезди флаг. Съществуват безброй употреби и регулации за тях, но по-интересна е историята му.


В момента на обявяването на независимостта през 1776 г. 13-те колонии нямат официален флаг, като за такъв най-често се използва твъде подобен с този на Британската източноиндийска компания. През следващата година се появява първият Звезди и ивици, а за негов автор е приет Франсис Хопкинсън, като звездите имат по 6 лъча. Има и вариант, известен като флага на Бетси Рос, при който звездите са разположени в кръг, подобно на флага на Европейския съюз, но се смята, че тази версия за авторство е по-скоро апокрифна.

Звездите, разбира се, са по-малко, нали не мислеше, че още тогава са знаели за бъдещите 50 щати. Започва се с 13, през 1795 г. са добавени Върмонт и Кентъки, през 1818 г. - Индиана, Луизиана, Мисисиспи, Охайо и Тенеси, на следващата - Илинойс и така общо 27 пъти през 2-3 годинки, докато се стигне до добавянето на Хавай през 1960 г. и настоящата версия. Преди нея най-дълго изтрайва 48-звездната - 47 години, включително времената на двете световни войни. До 1912 г. разположението на звездите изобщо не е регулирано, така че могат да се намерят исторически флагове, на които освен стандартното подреждане по редове има и във формата на кръг, на звезда, на ромб и още по-странни. Самото актуално 50-звезден знаме е имало и доста екзотична конкуренция във времето на приемането си. Тук, тук и тук има малко или много по-подробни и анимирани таймлайни на еволюцията на флага.

Паралелно с президентските избори столицата Вашингтон, която в момента образува Федерален окръг Колумбия, гласува да стане 51-вият щат, което ще предизвика и промяна в броя на звездите, ако не бъде блокирано от републиканците в Конгреса.

Няма коментари:

Публикуване на коментар