12 септември 2016

Свазиленд

За Свазиленд знаем, че "един от малкото останали абсолютни монарси в света е кралят на Свазиленд Мсвати Трети. За него историите започват пикантно - с името му (Great He the Lion), 15-те му съпруги и начина, по който управлява малкото кралство, заедно с Кралицата Майка (Great She the Elephant). Оказа се, че това е един изключително просветен държавник, обожаван, даже боготворен от 99% от населението. Може да се каже, че 15-те съпруги играят ролята на коалиционно правителство между отделните племена. Понякога демокрацията се упражнява през система, различна от парламент-премиер-президент. Тук има племенна структура, която е 50:50 матриархат-патриархат и ангажира всички в управлението. Кралят е много уважаван мислител, лидер и стратег."

Всичко това - благодарение на семейство Гергана и Соломон Паси, които в свободното си време обикалят света на доброволна дипломатическа мисия на ползу роду. Аха.

Добрата новина е, че Свазиленд има доволно интересен флаг, за който ще ви (или ти, предвид популярността на блога) разкажа сега.


Флагът е базиран на знамето, връчени от Собхуза II, най-дълго управлявалия крал в цялата история на човечеството (от 1899 до 1982 г.), на свазилендския корпус в британската армия през 1941 г. и е официален за страната от обявяването на независимостта й през 1968 г. Състои се от две хоризонтални ленти отгоре и отдолу и една червена по средата, разделени от тънки жълти ивици. Значението на цветовете е банално - червеното е за битките, синьото - за стабилността, жълтото - за природните богатства. По-любопитна е композицията в средата: щит от волска кожа, традиционен за воините от племето Емасотша, чийто цветове символизират мирното съжителство на бели и черни; зад щита са поставени две копия асегай (смята се, че легендарният Шака Зулу ги отхвърля и въвежда по-къси копия, подходящи за близък бой) и жезъл с декорация от пера на птиците турако и птица вдовец.

Няма коментари:

Публикуване на коментар